Loading...
TVP ABC - 2023-06-17 22:20
magazyn kulinarny
Tym razem Karol Okrasa pokaże jak można kulinarnie wykorzystać chrupiący i rumiany chleb żytni na zakwasie. Czy żytni chleb razowy może stanowić składnik potraw inny niż zwykła pajda z serem czy wędliną? Aby odpowiedzieć na to pytanie, Karol Okrasa uda się do młyna, miejsca, w którym zaczyna się wszystko to, co jest związane z chlebem. Przysłowie mówi: jaka mąka taki chleb. I właśnie w jednym z ostatnich działających wodnych młynów w naszym kraju, w Lorkach nad rzeką Wel, Karol pokaże jak powstaje żytnia mąka oraz zaprezentuje swoje kulinarne propozycje. Pierwsza potrawa to piknikowa sałatka z razowego chleba z jajem w koszulce i wędzonym łososiem. Druga propozycja to smażony dorsz z chrustem z chleba razowego, podany z sałatką z soczewicy i konfiturą z bakłażana.