You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
TTV
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Okrasa łamie przepisy: Blisko do talerza

TVP HD - 2025-08-05 17:10

magazyn kulinarny

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną. Pani Monika, która wiele lat spędziła we Włoszech, w swoim mazurskim gospodarstwie agroturystycznym stara się stosować ideę slow food. Chodzi o to, by produkty pochodziły z najbliższej okolicy. Ważną kwestią jest również różnorodność pokarmów. Jeśli chodzi o mięsa, Polacy jadają prawie wyłącznie wieprzowinę i kurczaki, natomiast jagnięcina czy kozina odeszły niemal w zupełne zapomnienie. Słuchając rad dzisiejszego gościa, Karol przygotuje dania z wykorzystaniem tych mniej popularnych mięsiw. Będą to: pieczone mięso kozie z ziemniaczkami i pomidorową salsą, pierożki z gęsiną, kapustą i grzybami oraz pieczone na blasze placuszki z sałatką z ogrodowych warzyw.

wstecz