Loading...
TVP HD - 2025-08-02 17:45
magazyn kulinarny
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty. Kucharz z Krakowa zatrzymuje się w portugalskim Porto u ujścia rzeki Douro do Atlantyku. W XVIII miasto zasłynęło jako ośrodek eksportu doskonałych, mocnych win. Obecnie główną atrakcją Porto są pochodzące z tamtych czasów składy win i labirynty piwnic pełne beczek i butelek z dojrzewającym portwajnem. W jednej z takich piwnic krakowski znawca kuchni przyrządza stek z pieprzem i z dodatkiem wina porto. Później udaje się na wędrówkę wzdłuż wybrzeża. W porcie Matosinhos zwraca uwagę na sprzedawane przez ulicznych sprzedawców pieczone na ruszcie sardynki, makrele czy dorady.