You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
TTV
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Makłowicz w podróży: Podróż 33. Zanzibar - Wyspa przypraw

TVP HD - 2025-10-24 17:45

magazyn kulinarny

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty. Krakowski smakosz wybiera się do Zanzibaru, by obejrzeć w naturalnym środowisku wonne przyprawy i opowiedzieć o ich historii. Udaje się w głąb wyspy, gdzie znajdują się plantacje goździkowca, drzewa muszkatołowego, wanilii, cynamonowca, kurkumy oraz kawy i manioku. Następnie asystuje dwóm zanzibarskim szefom kuchni, którzy przygotowują ryżowy pilaw z rybą w sosie kokosowo-pomidorowym, przyprawionym curry. Na deser owoce rosnące na wyspie: kokos, arbuz, papaja, ananas, dżakfrut, czyli owoc drzewa bochenkowego, mango, śliwka liczi i karambola. Na koniec odwiedza manufakturę szkutniczą, w której powstają tradycyjne łodzie dhow, a na pokładzie jednej z nich przygotowuje ceviche czyli surową posiekaną rybę w sosie z limonki.

wstecz