You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
TTV
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Makłowicz w podróży: Podróż 32. Rumunia - Bajkowa Transylwania

TVP Polonia - 2025-09-11 18:15

magazyn kulinarny

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty. Robert Makłowicz podróżuje po Transylwanii, baśniowej krainie w rumuńskich Karpatach. Pierwszym przystankiem na jego trasie jest miasto Sinaia. Tu zwiedza słynny pałac Peles i położony obok mniejszy Pelior. Kucharz odwiedza gospodę dla narciarzy, gdzie degustuje golonkę wędzoną z fasolą i pstrąga smażonego. Zagląda też do serbskiej tawerny. Podróżnik raczy się przystawkami, wędlinami i pastami serowymi. Potem przychodzi czas na danie główne, kotlety mięsne doprawione czosnkiem, cebulą i papryką. Kolejnym ważnym punktem podczas wyprawy Makłowicza jest zamek Bran, czyli siedziba słynnego hrabiego Draculi. Na jego dziedzińcu mistrz kulinarny przyrządza tocanitę z wieprzowiny gulasz w sosie octowo-estragonowym z dodatkiem czerwonego wina, podawany z mamałygą. U stóp wampirzej posiadłości rozciąga się plac targowy. Polski kucharz zatrzymuje się przy stoisku z winami i palinkami. Potem zostaje jeszcze wizyta w górskiej bacówce, gdzie wyrabia się bryndzę. Wieczorem w miejscowości Predeal Makłowicz spotyka znanego rumuńskiego szefa kuchni Stefana Berceę, który przygotowuje danie z sarniny, zapiekane w glinianych naczyniach pod przykrywką z ciasta.

wstecz