You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
TTV
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Makłowicz w podróży: Podróż 26. Włochy - Piemont. Alba

TVP HD - 2025-10-02 17:45

magazyn kulinarny

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty. Alba i region Langhe są sławne na całym świecie dzięki białym truflom i czerwonemu winu Barolo, które jest tłoczone ze szczepu nebbiolo. Robert Makłowicz przybył specjalnie na oficjalne otwarcie sezonu truflowego. W wielkim namiocie w centrum Alby spotykają się wtedy trifulau, czyli poszukiwacze trufli i miłośnicy tych podziemnych grzybów, aby pod okiem sędziów-ekspertów zawierać truflowe transakcje, często bardzo kosztowne, ale zawsze bardzo aromatyczne. Dodatkiem do głównego dania odcinka, którym jest risotto al Barolo, są naturalnie białe trufle. Dalsza część podróży prowadzi szlakiem wina Barolo, a na deser mamy, wymyślony w okolicach Alby, słynny krem czekoladowo-orzechowy.

wstecz