You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
TTV
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Makłowicz w podróży: Podróż 21. Austria i Szwajcaria - Dolina Paznaun

TVP HD - 2025-09-10 17:45

magazyn kulinarny

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty. W dzisiejszym odcinku Robert Makłowicz odwiedza Dolinę Paznaun w zachodnim Tyrolu. W dawnych czasach ten wysokogórski region był przez pół roku zasypany śniegiem i całkowicie odcięty od świata. Sytuacja zmieniła się dopiero po wybudowaniu nowej linii kolejowej. Gość z Polski zwiedza główne miasta położone w Dolinie Paznaun - Ischgl miejsce zimowego wypoczynku turystów z Europy i Galtür, w którym znajduje się ciekawa ekspozycja poświęcona lawinom śnieżnym. W lutym 1999 roku w Galtür zeszły dwie lawiny, które zniszczyły miasto i zabiły ponad 30 osób. Kolejny przystanek to Kapel. Makłowicz zwiedza tam destylarnię sznapsa i serowarnię, a w jednym z pensjonatów kosztuje miejscowego specjału Schweinbraten, czyli pieczeń wieprzową z knedlem bułczanym i zasmażaną kiszoną kapustą. Sam na skarpie nad główną drogą doliny Robert przyrządza Almkäse Supe tyrolską zupę serową.

wstecz