Loading...
TVP HD - 2025-09-07 17:45
magazyn kulinarny
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty. Podróż po Indiach kucharz z Krakowa rozpoczyna w historycznym centrum Delhi, Czerwonym Forcie, który czasy swojej świetności przeżywał za czasów dynastii Wielkich Mongołów. To tam znajdował się legendarny Pawi Tron i jeszcze słynniejszy diament Koh-i-Noor. Przybysz z Polski odwiedza też zabytkową dzielnicę handlową rozciągającą się wzdłuż traktu Chandni Chowk. W kramach stłoczonych po obu stronach ulicy Makłowicz kosztuje owoców shingoda, wegetariańskich pierożków i placków, zaś w barze U Karima zamawia potrawy z mięsa charakterystyczne dla kuchni muzułmańskiej. Na zakończenie programu kucharz z Krakowa przyrządza klasyczne curry jarzynowe.