Loading...
TVP HD - 2025-04-30 16:45
magazyn kulinarny
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty. Tomasz Morawski, polski konsul w Quito, który mieszka w Ekwadorze od 30 lat, towarzyszy Robertowi Makłowiczowi podczas wyprawy do dżungli. Pokazuje mu m.in. drzewa bananowca i krzaki kawy. Przygotowuje też dla gościa ryby pieczone na liściach z zielonymi, niesłodkimi bananami i maniokiem. Prowadzący rewanżuje się langustynkami z kolendrą w piwie, które jest najpopularniejszym napojem w tym kraju.