Loading...
TVP Polonia - 2025-06-06 07:00
magazyn kulinarny
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty. Kucharz z Krakowa udaje się 200 km na północ od Erywania, do doliny rzeki Debed. Na trasie podróży znajduje się m.in. klasztor Haghpat, wpisany na listę dziedzictwa kulturowego UNESCO oraz twierdza Ahtala z jej unikatowym prawosławnym kościołem. We wsi Dzoraget gospodarz programu ogląda pokaz możliwości kulinarnych szefa kuchni miejscowego hotelu, a w uzdrowisku Dilidżan próbuje placków lahmadżo, zwanych armeńską pizzą. Na koniec Makłowicz piecze na szpadkach na węglu drzewnym smaczną rybę sig pochodzącą z Sewanu, największego jeziora na Kaukazie.