Loading...
TVP Polonia - 2025-05-18 11:25
magazyn kulinarny
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty. Robert Makłowicz przybliża widzom historię mieszkańców Zakaukazia i przy okazji zdradza swoje ormiańskie pochodzenie. W Erywaniu odwiedza dwie restauracje, które słyną z dań regionalnych. W jednej pokazuje, jak piecze się kebab, w drugiej jak miejscowi kucharze przygotowują pulpeciki kiufta. Na szczycie kompleksu Kaskada w centrum miasta prowadzący sam gotuje zupę bozbasz z baraniną, ciecierzycą i owocami. Wizytę w Erywaniu wieńczy wycieczka na targ rękodzieła oraz do wytwórni armeńskiej brandy.