Loading...
TVP Polonia - 2025-05-09 07:00
magazyn kulinarny
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty. W menu restauracji w północno-wschodnim regionie kraju dominują przysmaki związane z tradycjami kulinarnymi sąsiednich Węgier. Wśród potraw znajdują się paprykarz rybny i paprykowane wędliny, w karcie win natomiast czerwona frankovka i czarny pinot, ale także natomiast chorwacka specjalność - doskonała biała grasevina. Ryb i dziczyzny dostarczają rzeki, stawy i lasy, z których słynie park krajobrazowy Kopacki Rit. Na polowania zapraszał tu swoich wysoko postawionych gości towarzysz Josip Broz Tito. Robert Makłowicz z radością sprawdza, jak sumy, karpie, szczupaki i sandacze smakują upieczone na ruszcie. Na koniec kucharz z Krakowa odwiedzi wiejskie gospodarstwo sprzed stu lat i weźmie udział w chłopskiej uczcie na polu golfowym.