Loading...
TVP HD - 2025-06-05 16:45
magazyn kulinarny
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty. Kolejnym przystankiem podróży kulinarnych Roberta Makłowicza jest Edinburgh Castle, twierdza malowniczo położona na wysokiej skale, w samym sercu szkockiej stolicy. Budowlę otaczają tętniące życiem ulice i place. Raz w tygodniu jeden z nich zmienia się w Farmers Market, na którym dostać można wyroby produkowane według tradycyjnej receptury. Na miejscu można skosztować takich specjałów jak owsianka z miodem i whisky czy mięso z bawołu. Smak szkockiego alkoholu skłania Makłowicza do wizyty w muzeum Scotch Whisky Experience, w którym zwiedzanie połączone jest z degustacją słynnego trunku. Spacer po Edynburgu kończy się pod pomnikiem powieściopisarza sir Waltera Scotta, gdzie kucharz przygotowuje łupacza z szynką.