You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
TTV
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Kuchnia Polskich Żydów - odc. Rozbiory. Sztetle i fortuny

TVP Historia - 2024-08-05 08:30

magazyn kulinarny

W 1851 roku powstaje książka kucharska niezwykłej wagi dla kuchni żydowskiej, jej autorką jest Rebeka Wolff. W 1869 roku książka ta wychodzi po polsku jako "Polska kuchnia koszerna". Z niej pochodzi pierwszy przepis, ciekawy i nietrudny - na ozory cielęce na słodko. Z innej książki kucharskiej, "Książki kucharskiej wileńsko - wegetariańskiej" pochodzi drugi przepis - na kugel z cebuli. Danie to przyrządzi prowadzący Łukasz Modelski.

wstecz