You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
Eska TV
TTV
Polo TV
ATM Rozrywka
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Kuchnia dwudziestolecia - Pływający luksus. Polskie transatlantyki.

TVP Polonia - 2024-01-10 07:00

magazyn kulinarny

W okresie międzywojennym uruchomiono polską linię oceaniczną pod nazwą Gdynia America Line. W roku 1939 posiadała ona osiem transatlantyków. Polskie transatlantyki woziły pasażerów do obu Ameryk. Najważniejsze z nich były prawdziwymi ambasadorami polskiej sztuki, polskiego przemysłu, a przede wszystkim polskiej kuchni. Serwowano dania kuchni polskiej, tradycyjnej, a także rzeczy nieznane. W kolejnym odcinku potrawy z transatlantyckiego menu. Pierwszy przepis pochodzi z kuchni transatlantyka Batory. Potrawa jest trochę zapomniana, ale w polskich książkach kucharskich występuje od połowy XIX wieku; jest to pieczeń po huzarsku. Potrawa prosta, jednak czasochłonna. Drugie danie było serwowane na transatlatyku Piłsudski, Są to kotleciki rybne z sosem tatarskim.

wstecz