You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
TTV
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Kuchnia dwudziestolecia - odc. Nie samą grochówką... Kuchnia wojskowa II RP

TVP Historia - 2024-08-21 08:45

magazyn kulinarny

W latach 1918 - 1939 Wojsko Polskie miało aż trzy regulaminy żywieniowe. Zmiany w regulacjach dotyczące polskiej kuchni wojskowej przez całe dwudziestolecie nadzorował szef Departamentu Intendentury Ministerstwa Spraw Wojskowych płk Karol Masny. Stworzono cztery wzory kuchni polowej. W kolejnym odcinku programu przedstawiamy menu kuchni wojskowej. Kuchnia wojskowa dwudziestolecia musiała być tania, objętościowa i kaloryczna. Takim daniem są knedle z sucharów, na które przepis znajdziemy również w książce Krzysztofa Mroczkowskiego i Leszka Kawy "Wojna widziana z kuchni... i kuchnia na wojnie". Kolejną potrawą serwowaną żołnierzom zwykle na kolację jest kiełbasa po kawaleryjsku.

wstecz