You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
Eska TV
TTV
Polo TV
ATM Rozrywka
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Kuchnia dwudziestolecia - odc. Kuchnia trzech zaborów. Zabór pruski.

TVP Polonia - 2023-11-22 07:00

magazyn kulinarny

W kolejnym odcinku programu prowadzący zaprezentuje przepis pochodzący z grudziądzkiej książki kucharskiej "Nauka gotowania do użytku ludu polskiego", wydanej w 1915 roku. Opracowano ją na podstawie przepisów przysyłanych przez gospodynie domowe na konkurs wydawanej po polsku Gazety Grudziądzkiej. Z tej książki pochodzi przepis na zupę z korbala, czyli zupę z dyni. Drugi przepis na Speckkuchen, co oznacza bułeczki ze słoniną, pochodzi z książki opublikowanej w 1885 roku w Toruniu, "Kuchnia polska - niezbędny podręcznik dla kucharzy, gospodyń wiejskich i miejskich".

wstecz