You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
Eska TV
TTV
Polo TV
ATM Rozrywka
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Kuchnia dwudziestolecia - odc. 24 Co jadają dyplomaci? Elegancja tuż przed wojną.

TVP Polonia - 2024-04-17 07:00

magazyn kulinarny

Najbardziej eleganckie i nowoczesne przyjęcia. Fingerfood, napoje i modne przekąski. Jednak z nadwiślańskim charakterem. Tartinki i sardynki z puszki obok zupy rakowej i nowoczesnych koktajli. Choć jednak zmrożona wódka musi się pojawić. Co było en vogue w latach 20. , a co w 30.? Kuchnię na najwyższym poziomie miała Złota Kaczka w głębi podwórek przy Królewskiej 11. Restauracja założona przez Zofię Raczyńską - Arciszewską stała się bowiem miejscem, do którego zapraszani byli oficjalni goście Ministerstwa Spraw Zagranicznych. Na łamach ilustrowanych pism co rusz zobaczyć można ministra Józefa Becka zasiadającego przy drewnianym stoliku restauracji z którymś z zagranicznych polityków. To było rzeczywiście bardzo wykwintne i drogie miejsce. Tuk na grzance czy befsztyczki na grzankach w sosie maderowym - w tym odcinku programu przepisy na wykwintne przekąski kuchni międzywojnia. Łukasz Modelski, redaktor, historyk sztuki i kultury średniowiecza, autor książek o historii kuchni, uczestnik inicjatyw kulinarnych związanych z próbami ustalenia kanonu polskiej kuchni, znany widzom TVP Historia z cykli "Kuchnia Jagiellonów" i Kuchnia Żydów polskich "czy"W kotle historii"tym razem proponuje smakowitą wyprawę znaczoną najważniejszymi historycznymi datami i kulturowym obrazem dwudziestolecia międzywojennego. Niezwykłego okresu w historii, kiedy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje, łączyły się ziemie podzielone kulturowo, ekonomicznie, politycznie przez zaborców. W wyniszczonej w czasie I wojny światowej Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, rzeczywistość z marzeniami. Smaki, które wówczas powstały dla nas do dziś są smakami rodzinnego domu.

wstecz