You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
Eska TV
TTV
Polo TV
ATM Rozrywka
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Kuchnia dwudziestolecia - odc. 21 Zagranicznie i krajowo. Kuchnia kurortów.

TVP Polonia - 2024-03-27 07:00

magazyn kulinarny

Najjaśniejsze salony i przedwojenne kurorty. Od Sopotów, przez Spałę do Krynicy, miejsca, w których wypadało bywać na wywczasie i menu ich eleganckich restauracji będą tematem tego odcinka programu. Wakacyjnymi szlakami dwudziestolecia międzywojennego podążymy do Zakopanego, Jaremcza, Zaleszczyk, Truskawca, Druskiennik i na Hel. Powieje wielkim światem za sprawą muli, czyli morskich ślimaków czy pieczeni cielęcej z kawiorem. Specjałów, które rzadko gościły w domowych pieleszach. Łukasz Modelski, redaktor, historyk sztuki i kultury średniowiecza, autor książek o historii kuchni, uczestnik inicjatyw kulinarnych związanych z próbami ustalenia kanonu polskiej kuchni, znany widzom TVP Historia z cykli "Kuchnia Jagiellonów,"Kuchnia Żydów polskich"i"W kotle historii"tym razem proponuje smakowitą wyprawę znaczoną najważniejszymi historycznymi datami i kulturowym obrazem dwudziestolecia międzywojennego. Niezwykłego okresu w historii, kiedy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje, łączyły się ziemie podzielone kulturowo, ekonomicznie, politycznie przez zaborców. W wyniszczonej w czasie I wojny światowej Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, rzeczywistość z marzeniami. Smaki, które wówczas powstały, są dla nas do dziś smakami rodzinnego domu.

wstecz