You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
Eska TV
TTV
Polo TV
ATM Rozrywka
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Kuchnia dwudziestolecia - odc. 20 Tradycyjnie i nowocześnie. Na proszonej kolacji.

TVP Polonia - 2024-03-20 07:00

magazyn kulinarny

Kuchnia dworska to skarbiec polskich tradycji kulinarnych i ostoja gastronomicznego konserwatyzmu. Proszony obiad pokazywał cały grandeur kuchni ziemiańskiej, był sumą polskich tradycji kulinarnych. Ale po I wojnie światowej czasy nadeszły nowe i reguły proszonych obiadów czy kolacji wydawanych w mieszkaniach były już inne. Potrzebne wiec były przewodniki. Choćby "Co kiedy i jak podawać" - dwutomowa bestsellerowa broszurka wydana przez Bluszcz. Jakimi zasadami rządziły się przyjęcia w międzywojniu. Czy wypadało podawać gościom budyń z sandacza albo leguminę rumową. O wyzwaniach, z jakimi mierzyły się w dwudziestoleciu międzywojennym panie domu planujące proszone obiady w tym odcinku programu. Łukasz Modelski, redaktor, historyk sztuki i kultury średniowiecza, autor książek o historii kuchni, uczestnik inicjatyw kulinarnych związanych z próbami ustalenia kanonu polskiej kuchni, znany widzom TVP Historia z cykli "Kuchnia Jagiellonów", "Kuchnia Żydów polskich" i "W kotle historii" tym razem proponuje smakowitą wyprawę znaczoną najważniejszymi historycznymi datami i kulturowym obrazem dwudziestolecia międzywojennego. Niezwykłego okresu w historii, kiedy po 123 latach niewoli kształtowała się polska państwowość, powstawały wielkie inwestycje, łączyły się ziemie podzielone kulturowo, ekonomicznie, politycznie przez zaborców. W wyniszczonej w czasie I wojny światowej Europie i Polsce kulinarne pomysły łączyły niedostatek z tradycją, rzeczywistość z marzeniami. Smaki, które wówczas powstały dla nas do dziś są smakami rodzinnego domu.

wstecz