You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
TTV
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Kuchnia dwudziestolecia - Kuchnia trzech zaborów. Zabór austriacki

TVP Historia - 2024-08-08 08:40

magazyn kulinarny

W kolejnym odcinku programu przedstawiamy kuchnię zaboru austriackiego. Dwie książki ukształtowały naszą kuchnię. Jedna polska, a właściwie polsko - francuska, druga austriacka. Ta pierwsza to książka Antoniego Teslara, Francuza, który był kucharzem Andrzeja Potockiego. Jego książka Kuchnia polsko - francuska ukazała się w 1910 roku. Bardziej popularna była jednak książka kucharska "Wiener koch und wirtfschafts buch. A co było potrawą najbardziej popularną w tym czasie, spotykaną współcześnie? Gałuszki/Hałuski czyli kluseczki, które są pierwszą potrawą w tym programie. Druga potrawa - zrazy a la Esterhazy - pochodzi z innej książki, Kucharz krakowski, opublikowanej w 1892 roku, autorstwa Marii Gruszeckiej.

wstecz