You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
Eska TV
TTV
Polo TV
ATM Rozrywka
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki - Sercanie ze Stopnicy

TVP 2 - 2023-07-31 06:20

magazyn kulinarny

Remigiusz Rączka odwiedza Zgromadzenie Księży Najświętszego Serca Jezusowego w Stopnicy. Zespół klasztorny w Stopnicy ufundowany przez Krzysztofa i Annę Ossolińskich został wybudowany w 1639 roku. Najpierw byli tu franciszkanie. W 1979 r. klasztor przeszedł na własność sercanów, którzy zrobili w nim konieczny remont. Obecnie odbudowują zabytkową Kaplicę św. Anny, prowadzą też spore gospodarstwo. Z panią Ewą, klasztorną kucharką, Remigiusz gotuje regionalną zupę parzybrodę, a z ks. Stanisławem przygotowuje karpia z przyklasztornego stawu z kaszą z wędzonymi śliwkami.

wstecz