You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
Eska TV
TTV
Polo TV
ATM Rozrywka
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki - Franciszkanie z Kazimierza Dolnego

TVP 2 - 2023-09-25 06:20

magazyn kulinarny

Remigiusz Rączka odwiedza klasztor franciszkanów i Sanktuarium Zwiastowania NMP Matki Bożej Pani Kazimierskiej w Kazimierzu Dolnym, nazywane polskim Nazaretem. Franciszkanie zostali uroczyście sprowadzeni do Kazimierza 2 lutego 1628 roku i wkrótce rozpoczęli budowę klasztoru, który ostatecznie zakończono w 1668 roku. Równolegle rozbudowano kościół. Zakonnicy prowadzą tu także przyklasztorny ogród i małą winnicę. Z o. Franciszkiem, który przez długie lata mieszkał w Norwegii, Remigiusz przygotowuje łososia po królewsku, a z gwardianem o. Bernardem kluski z ziołami oraz zupę eucharystyczną.

wstecz