You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
Eska TV
TTV
Polo TV
ATM Rozrywka
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Klasztorne smaki według Remigiusza Rączki - Dominikanie z Sandomierza

TVP 2 - 2023-07-17 06:20

magazyn kulinarny

Remigiusz Rączka odwiedza klasztor dominikanów w Sandomierzu założony w 1226 roku przez pierwszego polskiego dominikanina św. Jacka Odrowąża. Romański, ceglany kościół św. Jakuba jest unikatem na skalę światową. Znajduje się tu także najstarszy w Polsce dzwon. Obok klasztoru rozciąga się założona w średniowieczu winnica, którą zakonnicy reaktywowali przed 10 laty. Z o. Marcinem Remigiusz przygotowuje podkarpackie proziaki z bazyliowym pesto oraz klasztorne polędwiczki z koperkowymi kopytkami.

wstecz