You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
TTV
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Historia kuchni polskiej: Tajemnica pierwszej polskiej książki kucharskiej

TVP Historia - 2025-07-19 08:20

magazyn kulinarny

Pierwsze kompleksowe opracowanie poświęcone historii polskiej kuchni, które systematycznie prezentuje istotę i bogactwo kulinarne, jakie otrzymaliśmy do naszych przodków. Maciej Nowicki podejmuje się odtworzenia dań z pierwszej polskiej książki kucharskiej. Ujawnienie tych smaków wymaga wizyty w Nowym Jorku, gdzie kuchnia żydowska zachowała polskie smaki z XVI wieku. W tamtych czasach książki kucharskie miały charakter użytkowy, więc niewiele z nich przetrwało. Wynalezienie druku przez Gutenberga przyczyniło się do rozpowszechnienia wiedzy, ale kuchmistrzowie królewscy i arystokratyczni nadal tworzyli rękopiśmienne księgi. Mimo obecności licznych europejskich rękopisów brakowało polskiego tekstu, aczkolwiek w 1535 roku w Pradze wydano czeską książkę kucharską z polskimi potrawami. Historycy sądzili, że polska książka kucharska została wydana w Krakowie około 1540 roku, na co wskazywały rejestry, a także czasy mecenatu Zygmunta I Starego oraz rozwój drukarstwa w Krakowie. Odkryto najpierw kilka stron polskiego oryginału z opisami produkcji octu, a następnie stronę z przepisem na potrawę z tzw. polskiej zwierzyny bawołowej. Efektem współpracy międzynarodowej, prowadzonej przez prof. Jarosława Dumanowskiego, było odnalezienie rękopiśmiennej kopii książki w Kijowie.

wstecz