You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
TTV
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Historia kuchni polskiej: Szczupak po polsku: na podbój Europy

TVP Polonia - 2025-09-30 15:10

magazyn kulinarny

Pierwsze kompleksowe opracowanie poświęcone historii polskiej kuchni, które systematycznie prezentuje istotę i bogactwo kulinarne, jakie otrzymaliśmy do naszych przodków. Po unii lubelskiej z 1569 roku powstaje nowe państwo polsko-litewskie, które skutecznie odpiera ekspansję Moskwy, zapewniając pokój religijny i rozwój gospodarczy. Wzbudza to zainteresowanie europejskich polityków, kupców i obywateli, którzy chcą poznać więcej szczegółów o tym potężnym kraju na wschodzie. Ich ciekawość obejmuje nie tylko kwestie ustrojowe, militarne i gospodarcze, ale także modę, obyczaje i polską kuchnię. Ta ostatnia zyskuje popularność i jest naśladowana w wielu krajach. Do szczególnie znanych potraw należy "szczupak po polsku", który staje się symbolem kulinarnym Polski i pojawia się w przepisach kuchni czeskiej, niemieckiej, austriackiej, szwedzkiej, węgierskiej, francuskiej i włoskiej. Maciej Nowicki i Jarosław Dumanowski analizują fenomen szczupaka oraz testują różnorodne potrawy takie jak niemieckie "ozory po polsku", włoski "pasztet po polsku" i francuskie "jajka po polsku", by sprawdzić, czy istnieje wspólny smak, który je łączy.

wstecz