You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
TTV
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Historia kuchni polskiej: Lucyna Ćwierczakiewiczowa (17)

TVP Historia - 2025-04-30 11:30

magazyn kulinarny

Pierwsze kompleksowe opracowanie poświęcone historii polskiej kuchni, które systematycznie prezentuje istotę i bogactwo kulinarne, jakie otrzymaliśmy do naszych przodków. W drugiej połowie XIX wieku Warszawa dynamicznie rozwijała przemysł oraz infrastrukturę. W czasie gdy wielu mężczyzn zesłano na Sybir, a ich majątki przejęto, wzrosło znaczenie kobiet w społeczeństwie. Jedną z nich była Lucyna Ćwierczakiewiczowa, która przyczyniła się do popularyzacji kuchni oszczędnej i prostej. Promowała aktywne angażowanie się gospodyń w pracę kuchenną, a jej książka "365 obiadów" stała się bestsellerem i nadal jest aktualna. Historyk Jarosław Dumanowski oraz zaproszeni eksperci badają przyczyny trwałej popularności tej publikacji, a historyk i kucharz Maciej Nowicki rekonstruuje dawną kuchnię.

wstecz