You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
TTV
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Historia kuchni polskiej: Kuchnia w czasach Kopernika, czyli renesans od kuchni

TVP Historia - 2025-07-26 08:15

magazyn kulinarny

Pierwsze kompleksowe opracowanie poświęcone historii polskiej kuchni, które systematycznie prezentuje istotę i bogactwo kulinarne, jakie otrzymaliśmy do naszych przodków. Mikołaj Kopernik, znany przede wszystkim jako astronom, zajmował się także ekonomią, był duchownym i lekarzem. Jego zainteresowania medycyną w okresie renesansu prowadziły również do eksploracji dietetyki. W tamtym czasie uważano, że cztery podstawowe elementy, takie jak ogień, ziemia, powietrze i woda, odgrywają kluczową rolę w zdrowiu człowieka. Na tej podstawie rozwijano zalecenia zdrowotne i żywieniowe, popularne było podejście zwane dietetyką humoralną. Zielniki opisujące właściwości dietetyczne roślin, zbóż, warzyw i mięsa cieszyły się dużym uznaniem. Spotkania z Kallimachem oraz studia medyczne w Bolonii i Padwie uczyniły Kopernika zwolennikiem tej formy dietetyki, którą stosował w swojej praktyce medycznej. Jarosław Dumanowski bada dietetyczne zasady z czasów Kopernika, a Maciej Nowicki próbuje odtworzyć przepisy z pierwszej połowy XVI wieku.

wstecz