Loading...
TV 4 - 2023-04-11 01:25
serial dokumentalny
Pyszne tajemnice produkcji ulubionych przysmaków mieszkańców Ameryki Północnej - od popularnej marki płatków śniadaniowych po makaron z atramentem kałamarnicy, ocet ryżowy czy kalifornijskie sushi. Niektóre z tych smakołyków są przygotowywane ręcznie w niewielkich zakładach, inne wytwarzane na skalę przemysłową w ogromnych halach. W obu przypadkach zobaczymy, jak góry surowców poddawane są procesowi obróbki, którego efektem są gotowe produkty, uwielbiane przez konsumentów. Tym razem odwiedzamy działającą od stulecia wytwórnię cukierków w San Francisco. Powstają tu słynne wiśniowe ciągutki w ilości 1,8 miliona sztuk na jedną partię. Zobaczymy też, jak według tradycyjnej włoskiej receptury produkowany jest makaron w kształcie rurek. Pyszne serniczki z żurawiną zostały stworzone jako świąteczny eksperyment. Teraz jednak ku uciesze łasuchów pieczone są przez cały rok. W programie także kulisy produkcji chakri - egzotycznych chrupkich przekąsek o południowoazjatyckim smaku.