Loading...
Polsat - 2025-05-24 11:00
magazyn kulinarny
Prowadząca wraca po przerwie, przedstawiając widzom swoje doświadczenia kulinarne, wzbogacone o doświadczenia ze styczniowej wyprawy na Antarktydę. Podczas tej podróży zdobyła szczyt Mount Sidley, co pozwoliło jej skompletować Koronę Wulkanów Ziemi. To wyjątkowe doświadczenie wpłynęło na jej podejście do natury i gotowania, co zostanie odzwierciedlone w wiosennych odcinkach programu. Ewa zamierza skupić się na niemarnowaniu żywności, życiu w zgodzie z naturą i odpowiedzialności za środowisko. Przepisy będą prezentowane w nowoczesnym wydaniu z akcentem na potrawy fusion, łączące polskie smaki z kuchniami z całego świata, w tym również dania wegetariańskie. Na początek prowadząca zaserwuje błyskawiczną zupę kremową z cukinii i porów. Smak potrawy wzbogaci pokruszony grecki ser feta. Na drugie danie Ewa zaproponuje zielone naleśniki, które zyskają tę niezwykła barwę dzięki dodatkowi młodego szpinaku. Wewnątrz znajdzie się kremowy serek śmietankowy i pstrąg z przydomowej wędzarni. Na deser będzie łatwe do przyrządzenia ciasto z dodatkiem kisielu. Ewa pokaże również, jak przygotować domowy kwas chlebowy.