You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Loading...


TVP 1
TVP 2
Polsat
TVN
TV 4
PULS
PULS 2
TVN 7
TV 6
Super Polsat
Stopklatka TV
Eska TV
TTV
Polo TV
ATM Rozrywka
TV Trwam
Fokus TV
TVP ABC
TVP Kultura
TVP Sport
TVP Info
TVP Historia
TVP Seriale
TVP HD
TVN Style
TVP Polonia
Tele 5
Dla niesłyszących - Okrasa łamie przepisy - Kipi kasza

TVP 2 - 2024-03-11 11:15

magazyn kulinarny

Od zarania dziejów polskiej kuchni kasza, gotowana w glinianych garnkach na żywym ogniu, była postawą diety. Jednak już od końca XVI wieku uważano ją za pożywienie nieco prymitywne, którym żywili się głównie ludzie ubodzy i chorzy. W roku 1610 Szymon Syreński zanotował w Zielniku: "Ludzie za znajomością chleba opuścili tę potrawę, dla chorych ją lekarzom zostawiwszy, którą potem kaszywem i kaszą nazwano". Nie mniej zdawano sobie sprawę z zalet jedzenia kaszy, czego najlepszym przykładem jest znana rymowanka: "Kipi kasza, kipi groch/Lepsza kasza niżli groch/Bo od grochu boli brzuch/A od kaszy człowiek zdrów". Dziś kasze wracają do łask, a polscy kucharze chętnie wprowadzają je do swoich menu, często inspirując się daniami kuchni włoskiej (risotto) czy hiszpańskiej (paella). Pierwszą propozycją Karola będzie inspirowana właśnie hiszpańską "paellą" potrawa z białej kaszy gryczanej z mięsem królika, kapustą kiszoną i boczkiem. Druga to paprykarz z wędzoną rybą oparty nie na ryżu, a na kaszy jęczmiennej A trzecia to racuszki z kaszy jaglanej i sera twarogowego podane z szybką konfiturą z truskawek i buraków. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie.

wstecz