Loading

TVP 1

TVP 2

Polsat

TVN

TV 4

PULS

PULS 2

TVN 7

TV 6

Super Polsat

Stopklatka TV

Eska TV

TTV

Polo TV

ATM Rozrywka

TV Trwam

Fokus TV

TVP ABC

TVP Kultura

TVP Sport

TVP Info

TVP Historia

TVP Seriale

TVP HD

TVN Style

TVP Polonia

Tele 5

Okrasa łamie przepisy - Polskie ryby w polskim winie

TVP Historia - 2019-10-13 10:20

magazyn kulinarny

W tym odcinku Karol Okrasa wyruszy do miejscowości Topolno położonej w dolinie dolnej Wisły nieopodal Chełmna. Tu znajduje się niewielka winnica położona na skarpie wiślanej z przepięknym widokiem na okolicę. I choć to jedna z najbardziej wysuniętych na północ winnic w Polsce, to są dokumenty historyczne świadczące o tym, iż winnice znajdowały się w tym miejscu już w XIII wieku. A ponieważ Karol w tym odcinku sięgnie po polskie ryby słodkowodne, to gotowanie ich w towarzystwie wina wydaje się najbardziej właściwe. Dlaczego? Otóż jeśli sięgniemy do najstarszych polskich książek kulinarnych, to zobaczymy, że bardzo często są tam przepisy na przygotowanie ryb w winie. Takie przepisy występują zarówno w "Compendium ferculorum" Stanisława Czernieckiego z końca XVII wieku oraz w "Kucharzu doskonałym" Wojciecha Wielądki wydanym sto lat później. Wspomina o tym również ksiądz Jędrzej Kitowicz w swym XVIII - wiecznym "Opisie obyczajów". Zatem w tym odcinku Karol zaprosi widzów na polskie ryby w polskim winie. Karol przygotuje trzy potrawy. Pierwszą propozycją będzie sandacz duszony w białym winie z salsą z kiszonego ogórka i buraczkową kaszą. Drugą - karp smażony na słoninie podany na cebuli duszonej w winie czerwonym, a trzecią lin pieczony na ogniu. Jak będą wyglądać takie dania? Zobaczymy w programie.

wstecz