Loading

TVP 1

TVP 2

Polsat

TVN

TV 4

PULS

PULS 2

TVN 7

TV 6

Super Polsat

Stopklatka TV

Eska TV

TTV

Polo TV

ATM Rozrywka

TV Trwam

Fokus TV

TVP ABC

TVP Kultura

TVP Sport

TVP Info

TVP Historia

TVP Seriale

TVP HD

TVN Style

TVP Polonia

Tele 5

Okrasa łamie przepisy - Gotowanie na kukurydzianym polu

TVP HD - 2019-10-06 10:50

magazyn kulinarny



W tym odcinku Karol Okrasa wyruszy do Sławęcic w województwie dolnośląskim. Znajdują się tu wielkie pola kukurydzy. To warzywo przybyło do Europy z Ameryki Środkowej wraz z Krzysztofem Kolumbem. Na Europejczykach kukurydza wywarła duże wrażenie, dlatego przywieźli jej ziarna już z pierwszej wyprawy w marcu 1493. Przed wojną znana była raczej na południowo - wschodnich kresach II Rzeczpospolitej. Uprawy kukurydzy cukrowej czyli tej, która nadaje się do jedzenia, na większą skalę rozpoczęto ponad dwadzieścia lat temu. Dziś trudno sobie wyobrazić pobyt na bałtyckiej plaży bez sprzedających gorące kolby kukurydziane. A czy oprócz gorących kolb świeżej kukurydzy lub ziaren z puszki jako dodatku do sałatek czy pizzy można z kukurydzy coś ciekawego przyrządzić? W niezwykłej scenerii szumiących wielkich łodyg kukurydzy Karol Okrasa przygotuje trzy potrawy. 1/ Pikantna, pachnąca orientalnymi przyprawami kremowa zupa z kukurydzy; 2/ Kotleciki kukurydziane podane z grzybami i kwaśną śmietaną; 3/ Gicz jagnięca podana na aromatycznym, kukurydzianym puree.

wstecz