Loading

TVP 1

TVP 2

Polsat

TVN

TV 4

PULS

PULS 2

TVN 7

TV 6

Super Polsat

Stopklatka TV

Eska TV

TTV

Polo TV

ATM Rozrywka

TV Trwam

Fokus TV

TVP ABC

TVP Kultura

TVP Sport

TVP Info

TVP Historia

TVP Seriale

TVP HD

TVN Style

TVP Polonia

Tele 5

Okrasa łamie przepisy - Czulent i ciulim

TVP Historia - 2019-10-12 09:50

magazyn kulinarny

W tym odcinku cyklicznego programu Karol Okrasa wyruszy do miejscowości Biała Wielka, leżącej nieopodal Lelowa. Przez wieki zamieszkiwała tu ludność żydowska, a od połowy XVIII wieku Lelów był silnym ośrodkiem chasydyzmu, czyli odłamu ortodoksyjnego chasydyzmu. Tradycyjną potrawą świąteczną lelowskich Żydów, przygotowywaną na szabat, był czulent - jednogarnkowa potrawa z kaszy, fasoli i koszernego mięsa, na przykład wołowiny, czy gęsiny, pieczona w piecach chlebowych przez całą dobę. Chasydzi ze względu na religijny zakaz wykonywania pracy w czasie święta, przygotowywali potrawę wcześniej, a spożywali ją w szabat. Polscy mieszkańcy Lelowa, obserwując zachowanie ortodoksyjnych Żydów i chcąc dostosować się do kanonów chrześcijańskiego powstrzymania się od pracy w czasie świąt, stworzyli własną potrawę podobną sposobem przygotowania do chasydzkiej, ale na bazie mięsa wieprzowego i ziemniaków. Potrawę tę nazwali ciulim i jadali na śniadanie podczas świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy, wyjmując ją z pieca chlebowego bezpośrednio przed spożyciem, po powrocie z nabożeństwa. W programie Karol pokaże jak wygląda czulent, jak wygląda ciulim, a także stworzy własne potrawy bazujące na tych daniach. Karol przygotuje trzy jednogarnkowe dania. Pierwszą propozycją będzie schab wieprzowy duszony z dynią, pietruszką i kaszą pęczak. Drugą pikantna kaczka pieczona z kaszą gryczaną, a trzecią żeberka wieprzowe duszone z ciecierzycą.

wstecz