Loading

TVP 1

TVP 2

Polsat

TVN

TV 4

PULS

PULS 2

TVN 7

TV 6

Super Polsat

Stopklatka TV

Eska TV

TTV

Polo TV

ATM Rozrywka

TV Trwam

Fokus TV

TVP ABC

TVP Kultura

TVP Sport

TVP Info

TVP Historia

TVP Seriale

TVP HD

TVN Style

TVP Polonia

Tele 5

Fascynujący świat - Wielkanocne wypieki w Europie

TVP 1 - 2020-04-04 12:40

film dokumentalny

Film dokumentalny opowiadający o tradycyjnych wypiekach, które są specjalnie przygotowywane w całej Europie na okres świąt wielkanocnych. Dla wielu osób Wielkanoc zaczyna się wraz z wiosną - kwiatami, słońcem i wielkanocnymi wypiekami. Przebudzeniu przyrody i początkowi życia towarzyszy kulinarne bogactwo i różnorodne tradycje. Nasza wielkanocna podróż kulinarna rozpoczyna się na północy Niemiec. Łaba powoli i majestatycznie płynie w kierunku Morza Północnego. Statki zmierzają w górę rzeki do Hamburga. Wiosną lśni woda, powracają wędrowne ptaki. Szeroka różnorodność wielkanocnych przysmaków jest wynikiem różnic religijnych i specyfiki regionalnej, ale jeden składnik jest szczególnie ważny, to drożdże. Bez nich wiele świątecznych specjałów, takich jak Colomba Pasquale z Włoch i Reindling z Karyntii w Austrii, byłoby nie do wykonania. Produkcja kilkuset sztuk Osterpudel w sezonie świątecznym wymaga sporo siły. Oprócz mąki pszennej, mleka, wody, drożdży, jajek i niewielkiej ilości margaryny, szczypty soli i cukru - w cieście musi być dużo rodzynek. Soczyste rodzynki nadają ciastu wyjątkowy smak. W Bernie zgodnie z ewangelickim zwyczajem na Wielkanoc piecze się Osterfladen. To rodzaj wykwintnej tarty. Tortownice lub formy do tart wykłada się kruchym ciastem, smaruje dżemem morelowym i posypuje rodzynkami. Na Wielkanoc w ofercie pojawiają się najbardziej wymyślne wypieki w najróżniejszych kształtach. Oczywiście nie może zabraknąć baranków, uważanych za symbol życia. Niezwykle różnorodne tradycje wielkanocne, także kulinarne, obserwujemy w Polsce. W okolicach Tarnowa typowym ciastem wielkanocnym jest babka z rzadkiego ciasta i oleju, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Wypieki wielkanocne mają w Polsce długą tradycję. W Karyntii na stole pojawia się Reindling, czyli drożdżowa babka. Najpierw się ją błogosławi, potem kroi. Wśród dzieci popularna jest zabawa wielkanocna, walatka, czyli stukanie się jajkami. W Słowenii nie można sobie wyobrazić Wielkanocy bez najróżniejszych strudli, ciast i chlebów drożdżowych. Najważniejsze jest ciasto warstwowe - potratna potica. Tradycyjnie liguryjska torta pasqualina może mieć do 33 warstw, każda symbolizuje rok życia Chrystusa.

wstecz