Loading

TVP 1

TVP 2

Polsat

TVN

TV 4

PULS

PULS 2

TVN 7

TV 6

Super Polsat

Stopklatka TV

Eska TV

TTV

Polo TV

ATM Rozrywka

TV Trwam

Fokus TV

TVP ABC

TVP Kultura

TVP Sport

TVP Info

TVP Historia

TVP Seriale

TVP HD

TVN Style

TVP Polonia

Tele 5

Co nas truje

TVN Style - 2019-08-04 18:30

odc. 10/12, Polska 2018

Detoks i oczyszczanie organizmu z toksyn stały się bardzo modne. W wielu produktach kryją się trujące składniki, które źle wpływają na nasze zdrowie. Niezdrowe składniki w pożywieniu sprzyjają poważnym schorzeniom i alergiom oraz źle wpływają na nasze samopoczucie. Katarzyna Bosacka odwiedzi polskie rodziny i sprawdzi zawartość ich lodówek. Prowadząca przeanalizuje ich codzienny jadłospis i wyeliminuje wszystko, co może ich truć i negatywnie wpływać na samopoczucie. Widzowie dowiedzą się, czy podawane dzieciom parówki są zdrowe, z jakich składników są produkowane, czy można jeść duże ilości wieprzowiny. W programie Katarzyna Bosacka wraz z ekspertami z różnych dziedzin przyjrzą się także olejowi, chlebowi, frytkom, drobiowi, rybom oraz temu to, co najczęściej znajduje się na polskich stołach. Widzowie przekonają się też, czy cukierki, które w nagrodę podajemy najmłodszym członkom rodziny, mogą być zabójcze dla ich zdrowia. Polacy w ciągu całego swojego życia zjadają aż 3,5 tony wieprzowiny, a roczne spożycie wynosi 40 kg mięsa na głowę. Taka liczba oznacza dwukrotnie przekroczone normy. Wieprzowina to najbardziej tłuste mięso, ponieważ 1/3 masy świni to czysty tłuszcz, w którym znajdują się ogromne ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. Doprowadzają one do niebezpiecznych zmian w tętnicach, sercu czy mózgu. Wielu Polaków kupuje mięso w supermarketach. Niestety, producenci często ostrzykują mięso wodą, a przede wszystkim konserwują go w soli peklowej wzbogaconej o azotyny i azotany sodu. Kasia Bosacka zaprosi na badanie rodzinę, która raz na dwa miesiące kupuje pół świni.

wstecz