Loading

TVP 1

TVP 2

Polsat

TVN

TV 4

PULS

PULS 2

TVN 7

TVN Style

TVP Polonia

TVP Kultura

TVP Sport

TVP Info

TVP HD

TVP Historia

TVP Seriale

Tele 5

ITV

Okrasa łamie przepisy - Świeże ryby z Bałtyku

TVP Historia - 2019-05-19 10:20

magazyn kulinarny

Każdy z nas, gdy wyruszy nad polskie morze, najchętniej sięga po świeżą rybę prosto od rybaka. Wzdłuż całego naszego Wybrzeża w okresie wakacyjnym aż roi się od wszelkiego typu smażalni i ryb. Ale nie tak wiele jest miejsc wyjątkowych. Dlatego w tym odcinku Karol zabierze widzów w takie miejsce. Spotka się ze swoim znajomym szefem kuchni, który w okolicach Krynicy Morskiej tworzy niezwykłe dania z ryb. Nie ma u niego stałej karty dań, bo przygotowuje wyłącznie potrawy z ryb, które akurat tego dnia uda się rybakom złowić. Zgodnie z zasadą, że ryba musi być możliwie jak najświeższa. Pokaże on Karolowi swoje ulubione ryby bałtyckie i opowie, jak je przygotowuje, wykorzystując regionalne produkty i dawne miejscowe przepisy, które oczywiście adaptuje do współczesnych gustów i wymagań konsumentów. Potem na słonecznej, ale smaganej zimnym wichrem plaży, Karol przygotuje trzy potrawy. Pierwszą będzie hamburger z dorsza i troci z kaszą gryczaną podany z cebulowym sosem. Druga propozycja to rosół ze świeżych ryb bałtyckich z pieczonym dorszem, warzywami i świeżym pomidorem. A trzecia propozycja to śledzie bałtyckie zapiekane pod marynatą z cebuli z kolorowym ryżem. Jak będą wyglądać takie potrawy? Zobaczymy w programie.

wstecz