Loading

TVP 1

TVP 2

Polsat

TVN

TV 4

PULS

PULS 2

TVN 7

TVN Style

TVP Polonia

TVP Kultura

TVP Sport

TVP Info

TVP HD

TVP Historia

TVP Seriale

Tele 5

ITV

Okrasa łamie przepisy - Potrawy z suszonych owoców

TVP 1 - 2019-01-14 15:35

magazyn kulinarny

W tym odcinku Karol Okrasa bierze na kulinarny warsztat suszone owoce i orzechy, czyli popularne bakalie. Dziś już nikt nie pamięta czasów, gdy świeże owoce jadano wyłącznie w sezonie. Aby korzystać z nich przez cały rok, trzeba było je przechować, a najprostszym sposobem konserwacji było suszenie. Jabłka, gruszki, śliwki, porzeczki, agrest zbierano w lecie i na jesieni, potem suszono na słońcu lub w piecu. Dzięki temu przez długi okres zimy i wczesnej wiosny gospodynie mogły dodawać do potraw owoce w postaci suszonej. Suszone owoce przetrwały jeszcze w tradycji wigilijnej w tych domach, gdzie dotąd na tę najważniejszą wieczerzę w ciągu roku przygotowuje się kompot z suszonych jabłek i śliwek. W bogatszych domach chętnie używano importowanych z daleka rodzynek, o czym piszą w dawnych książkach kucharskich. A przecież rodzynki to nic innego jak wysuszone na słońcu owoce winogron. Chętnie dodawano także do potraw orzechów, bo łatwo dawały się przechowywać, a ponadto były bardzo pożywne. Karol Okrasa pokazuje, jak w dzisiejszej kuchni wykorzystać suszone owoce i orzechy. Przygotuje dwa dania, w których głównymi składnikami będą właśnie suszone owoce i orzechy. 1/ Pieczony łosoś z suszonymi owocami, soczewicą i orzechami; 2/ Zupa z suszonych owoców z burakami i wędzonym twarogiem. Karol Okrasa zaprasza także do odcinka gospodynie ze wsi Józefów, które zaprezentują tradycyjną w regionie radomskim zupę z suszonych jabłek i gruszek z domowym makaronem.

wstecz