Loading

TVP 1

TVP 2

Polsat

TVN

TV 4

PULS

PULS 2

TVN 7

TVN Style

TVP Polonia

TVP Kultura

TVP Sport

TVP Info

TVP HD

TVP Historia

TVP Seriale

Tele 5

ITV

Okrasa łamie przepisy - Polskie ryby w polskim winie

TVP Historia - 2019-10-13 10:20

magazyn kulinarny

W tym odcinku Karol Okrasa wyruszy do miejscowości Topolno położonej w dolinie dolnej Wisły nieopodal Chełmna. Tu znajduje się niewielka winnica położona na skarpie wiślanej z przepięknym widokiem na okolicę. I choć to jedna z najbardziej wysuniętych na północ winnic w Polsce, to są dokumenty historyczne świadczące o tym, iż winnice znajdowały się w tym miejscu już w XIII wieku. A ponieważ Karol w tym odcinku sięgnie po polskie ryby słodkowodne, to gotowanie ich w towarzystwie wina wydaje się najbardziej właściwe. Dlaczego? Otóż jeśli sięgniemy do najstarszych polskich książek kulinarnych, to zobaczymy, że bardzo często są tam przepisy na przygotowanie ryb w winie. Takie przepisy występują zarówno w "Compendium ferculorum" Stanisława Czernieckiego z końca XVII wieku oraz w "Kucharzu doskonałym" Wojciecha Wielądki wydanym sto lat później. Wspomina o tym również ksiądz Jędrzej Kitowicz w swym XVIII - wiecznym "Opisie obyczajów". Zatem w tym odcinku Karol zaprosi widzów na polskie ryby w polskim winie. Karol przygotuje trzy potrawy. Pierwszą propozycją będzie sandacz duszony w białym winie z salsą z kiszonego ogórka i buraczkową kaszą. Drugą - karp smażony na słoninie podany na cebuli duszonej w winie czerwonym, a trzecią lin pieczony na ogniu. Jak będą wyglądać takie dania? Zobaczymy w programie.

wstecz