Loading

TVP 1

TVP 2

Polsat

TVN

TV 4

PULS

PULS 2

TVN 7

TVN Style

TVP Polonia

TVP Kultura

TVP Sport

TVP Info

TVP HD

TVP Historia

TVP Seriale

Tele 5

ITV

Okrasa łamie przepisy - Czulent i ciulim

TVP Historia - 2019-10-12 09:50

magazyn kulinarny

W tym odcinku cyklicznego programu Karol Okrasa wyruszy do miejscowości Biała Wielka, leżącej nieopodal Lelowa. Przez wieki zamieszkiwała tu ludność żydowska, a od połowy XVIII wieku Lelów był silnym ośrodkiem chasydyzmu, czyli odłamu ortodoksyjnego chasydyzmu. Tradycyjną potrawą świąteczną lelowskich Żydów, przygotowywaną na szabat, był czulent - jednogarnkowa potrawa z kaszy, fasoli i koszernego mięsa, na przykład wołowiny, czy gęsiny, pieczona w piecach chlebowych przez całą dobę. Chasydzi ze względu na religijny zakaz wykonywania pracy w czasie święta, przygotowywali potrawę wcześniej, a spożywali ją w szabat. Polscy mieszkańcy Lelowa, obserwując zachowanie ortodoksyjnych Żydów i chcąc dostosować się do kanonów chrześcijańskiego powstrzymania się od pracy w czasie świąt, stworzyli własną potrawę podobną sposobem przygotowania do chasydzkiej, ale na bazie mięsa wieprzowego i ziemniaków. Potrawę tę nazwali ciulim i jadali na śniadanie podczas świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy, wyjmując ją z pieca chlebowego bezpośrednio przed spożyciem, po powrocie z nabożeństwa. W programie Karol pokaże jak wygląda czulent, jak wygląda ciulim, a także stworzy własne potrawy bazujące na tych daniach. Karol przygotuje trzy jednogarnkowe dania. Pierwszą propozycją będzie schab wieprzowy duszony z dynią, pietruszką i kaszą pęczak. Drugą pikantna kaczka pieczona z kaszą gryczaną, a trzecią żeberka wieprzowe duszone z ciecierzycą.

wstecz